Inhoud

Bloedgroepen

Wat is een bloedgroep en hoeveel zijn er?

In ons bloed zitten miljarden cellen, zoals rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes, die allemaal een belangrijke functie hebben in het goed functioneren van ons lichaam. In het bloed zijn het de rode bloedcellen die zuurstof opnemen in de longen en vervoeren naar alle organen in ons lichaam. Per microliter (0,001 ml) bloed hebben mannen gemiddeld 5.4 miljoen rode bloedcellen en vrouwen 4,8 miljoen. Volwassen mannen beschikken zo over in totaal 30 biljoen rode bloedcellen.

Bloedgroep

Rode bloedcellen bevatten verschillende kenmerken die bepalen welke bloedgroep iemand heeft. Er zijn meer dan 250 bloedgroepen bekend. Het meest bekend zijn bloedgroep A, B, AB of 0. Een belangrijk kenmerk op de rode bloedcellen is bloedgroep rhesus D. De bloedgroepfrequentie van de West-Europese bevolking staat hieronder:

Bloedgroepfrequentie
A 41,8%
B 8,5%
AB 3,0%
O 46,7%
Rhesus D 85%


Bij ongeveer 85 procent van de mensen is de rhesusbloedgroep aanwezig op de rode bloedcel. Zij zijn rhesuspositief. Bij de overige vijftien procent ontbreekt de rhesusbloedgroep. Dit noemen we rhesus-negatief.

Bloedgroepen en erfelijkheid

De bloedgroep wordt gedefinieerd door een gen. Van beide ouders krijg je een gen en volgens onderstaand schema bepaalt dit je bloedgroep.

Bloedgroep gen vader Bloedgroep gen moeder Bloedgroep kind
A
+
A
=
A
A
+
O
=
A
B
+
B
=
B
B
+
O
=
B
O
+
O
=
O
A
+ B
= AB


Het gen voor de rhesusfactor heeft 2 vormen, D en d. Iemand die rhesus-positief is, kan DD zijn of Dd. Iemand is rhesus-negatief als er sprake is van dd.

Als van de ouders bekend is of ze rhesus-positief of rhesus-negatief zijn, geldt het onderstaande voor het kind.

Rhesusfactor ouders
Rhesusfactor kind
positief + positief positief of negatief
positief+ negatief positief of negatief
negatief + negatief negatief

Bloedgroep van uw kind

Het is tegenwoordig mogelijk om de rhesusfactor van uw kind vast te stellen tijdens de zwangerschap. Dit vindt plaats als u zelf rhesus-negatief bent. In week 27 van de zwangerschap wordt uw bloed daartoe onderzocht. Als uw kind rhesus-negatief is, is er geen risico voor de rhesusziekte. Is uw kind rhesus-positief dan krijgt u de rhesusprik toegediend.