Inhoud

Rhesusziekte

Wat is de rhesusziekte en loop ik dat risico ook?

Ongeveer de helft van alle pasgeboren baby’s krijgt kort na de geboorte een gelige huid. Dit wordt geelzucht genoemd. Bijna altijd is dit onschuldig. Ziet uw baby er geel uit, met genoeg licht verdwijnt de gele kleur meestal binnen twee weken.

Heel soms is geelzucht bij een baby wel een probleem. Ernstige geelzucht kan het gevolg zijn van bloedarmoede. Als bloedarmoede ontstaat door het afbreken van het bloed noemen we dit de rhesusziekte. Bij ernstige geelzucht krijgt uw kind lichttherapie. Heel soms is dit niet genoeg en wordt na de geboorte een wisselransfusie aan uw kind gegeven, een soort van bloedtransfusie. Dankzij een landelijk programma waarbij het bloed van zwangeren wordt onderzocht komt de rhesusziekte gelukkig nog maar zelden voor.

Hoe kan rhesusziekte ontstaan?

De rhesusfactor
Op rode bloedcellen zitten kenmerken die de bloedgroep (A, B, AB of 0) bepalen. De rhesusfactor is een ander belangrijk kenmerk op de rode bloedcellen. Ongeveer 85% van de mensen heeft de rhesusfactor en is dus rhesus-positief. Bij de overige ongeveer 15% ontbreekt het rhesuskenmerk, deze mensen noemen we rhesus-negatief. De rhesusziekte is alleen mogelijk bij zwangere vrouwen die zelf rhesus-negatief zijn, maar in verwachting zijn van een rhesus-positief kind.

De rhesusfactor en zwangerschap
Een rhesus-negatief zwangere vrouw die een rhesus-positief kind verwacht, kan rhesusafweerstoffen tegen het bloed van het kind ontwikkelen. Tijdens de zwangerschap, maar vooral bij de geboorte kunnen rode bloedcellen van het kind in de bloedbaan van de moeder terechtkomen. Omdat het lichaam van de moeder deze rhesus-positieve rode bloedcellen als vreemd herkent, zal zij hier afweerstoffen tegen aanmaken.

De afweerstoffen blijven in het bloed van de moeder aanwezig en kunnen bij een volgende zwangerschap in de bloedsomloop van het (ongeboren) kind komen. Hierdoor kunnen de rode bloedcellen van het kind afgebroken worden, waardoor het (ongeboren) kind ziek kan worden door bloedarmoede.